Презентація книги Анатолія Жарука

Анатолій Жарук, ямпільчанин, уродженець ямпільського села Тростянець, ямпільський підприємець. Він випускник Львівської політехніки, за фахом – інженер-програміст. Та має чоловік нестримний потяг до патріотики, вивчення історії рідного краю. А відтак задумав і почав писати трилогію «Нескорені Гайдамацького яру». Перші дві частини трилогії «Дністровська сотня» та «По Поділлю з вогнем» вже вийшли у світ окремими книгами. Завершує Анатолій написання третьої, робоча назва «Від гайдамаки до шляхтича». Книги цікаві, насичені реальними історичними подіями, які відбувалися на Наддністрянщині в часи Гайдамаччини, національно-визвольних повстань.
Приїхали в гості до ямпільського повістяра його досвідчені колеги по перу: письменники-видавці з Видавничого Дому «Моя Вінниччина» ВАДИМ ВІТКОВСЬКИЙ та МИХАЙЛО КАМЕНЮК, відома поетеса з Києва, уродженка Ямпільщини НІНА ГНАТЮК, поет СТАНІСЛАВ ДРАЧУК, фотожурналіст і літератор ОЛЕКСАНДР ГОРДІЄВИЧ, композитор і музикант ВАСИЛЬ ЖУРБЕНКО.
Анатолій Жарук – підприємець незвичайний . Зокрема, його підприємство займається проектуванням та виготовленням меблів, стилізованих під подільську старовину. Якось під час ремонту офісу (а він в самісінькім центрі Ямполя) господар виявив під підлогою якусь порожнечу. Стали розкопувати і знайшли у виявленому підземеллі справжній скарб: старовинну винарню, укладену з каменю. Мала вона і своє «свідоцтво про народження», обабіч каміна висічена дата – 1707 рік. Творча фантазія допомогла просто суперово стилізувати це приміщення, зробити його приємним і зручним для гостей. Наче сама доля підкинула підприємцю цю знахідку. Адже він до цього упродовж багатьох років плекав чималий виноградник, вивчав і відроджував древнє ремесло ямпільчан – виноробне. Складова етнокультури – чи не так?
Нині Жарук – визнаний майстер виноробства, у старовинній кам’яниці-винарні вилежуються в залитих сургучем пляшках вина різних років приготування, а в діжках – вистоюються коньяки власної марки. Усе це не для заробітку, зауважує Анатолій, а для душі, для відновлення умінь наших предків. Іноді – для подарунків тим, хто шанує своє родове коріння, рідне слово, мистецтво. До речі, дубові діжі для вина – тут також власного виробництва.
Отож, з дегустації кращих Жарукових вин розпочалася ця незвичайна літературна експедиція. І, скажіть, хіба все, сказане вище, не є частинкою реального пізнання колишнього життя сучасним письменником – пізнанням на смак, на дотик?…
Розмова про опубліковані твори Анатолія Жарука продовжилася в Буші, в її історико-культурному заповіднику на подвір’ї «Стоун парку» – чудової, затишної екодомівки для «зелених туристів», яких сюди приїздить усе більше і не лише з України. Облаштували цю господу подружжя одеситів Андрій та Юля, прижилися в цьому наснаженому особливою енергетикою селі.
Як кажуть, говорили і не могли наговоритися. До письменницького гурту долучилися товариш Анатолія Жарука, підприємець Петро Ковач, який нині займається реставрацією музею Миколи Трублаїні на Крижопільщині, багаторічний керівник Бушанського історико-культурного комплексу Олександр Пірняк, сестра Жарука Людмила Пірняк з чоловіком.
Читались вірші, лунала музика. Окрім прози, Анатолій Жарук пише також поезію, музику. А на прощання, наче віддаючи гостям козацьку честь, біля воріт «Стоун Парку» гримнула гармата.